Pijn is een verstoorde energiecirculatie
Acupunctuur en TuiNa helpen bij uiteenlopende pijnklachten, zowel bij acute als bij chronische klachten. De behandeling heft de blokkade op die de pijn veroorzaakt. Daarnaast richt de behandeling zich op de oorzaak van de blokkade en op de vermoeidheid die het gevolg kan zijn van langdurige pijn. Deze behandelwijze kent geen bijwerkingen.
Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam, waarmee het de hersenen laat weten dat er iets mis is. Het is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Het wegnemen of onderdrukken van de pijn wil niet zeggen dat daarmee de oorzaak is aangepakt – laat staan dat de patiënt genezen is. Daarom is een diagnose van de pijnklacht, inclusief het vaststellen van de oorzaak van de pijn, altijd nodig!
Binnen de Chinese Geneeskunde wordt pijn gezien als een teken dat energie ergens in het lichaam niet of onvoldoende kan doorstromen. De noodzakelijke voedingsstoffen komen moeilijker op de plaats van bestemming en afvalstoffen worden in onvoldoende mate afgevoerd. Als gevolg hiervan ontstaan er beschadigingen in het weefsel en neemt de pijn nog meer toe.
Behandeling van pijn in de Chinese Geneeskunde richt zich op het vrij laten doorstromen van Qi ofwel het herstellen van de energiecirculatie. Met behandelmethodes zoals TuiNa en Acupunctuur wordt de stagnatie verholpen en de energie weer in beweging gebracht. Daarnaast kunnen TuiNa-massagetechnieken worden ingezet om het weefsel ‘los te maken’ en botstructuren ‘te corrigeren’. Zo verdwijnt een eventuele geforceerde houding en komt het herstel gemakkelijker op gang.
De behandeling richt zich op herstel van het energieniveau. Hierdoor worden vaak goede resultaten bereikt in situaties waar de reguliere gezondheidszorg geen uitkomst biedt.
Pijnklachten die zich lenen voor een behandeling met TuiNa en Acupunctuur zijn onder meer: hoofdpijn, klachten vanuit het bewegingsapparaat zoals spit, hernia, peesontstekingen, artrose of reuma, frozen shoulder, tennisarm en RSI. Daarnaast zijn de behandelwijzen geschikt bij maagpijn, bij gynaecologische klachten zoals PMS, bij buikkrampen, en bij pijnklachten vanuit het zenuwstelsel zoals ischias of gordelroos.